Värjäyksen perusteet

1. Mihin hiuksen rakenneosiin värikäsittelyt vaikuttavat?
  • Värikäsittelyt vaikuttavat hiuksen kaikkiin rakenneosiin eli hiussoluihin, melaniiniin sekä soluväliaineeseen. Itse värivalmisteet vaikuttavat vain hiuksen näkyvään osaan. Osa värjäysmenetelmistä vaikuttaa hiuksen rakenteeseen tilapäisesti, osa pysyvästi.
2. Miksi asiakkaan hiusten tummuuden analysoiminen on tärkeää? Mitä tulee huomioida asiakkaan hiusten tummuusastetta tutkittaessa?
  • Asiakkaan hiusten tummuus analysoidaan, jotta voidaan selvittää, millä tekniikoilla ja väreillä saadaan aikaan haluttu lopputulos. Värjättäessä lähtökohdan tummuudesta katsotaan, onko asiakkaalla tyvikasvua, mitä sävyjä asiakkaalla on pituuksissa ja latvoissa sekä kysytään asiakkaan värjäyshistoriasta. Näin toimimalla saadaan hiusten värjäyksen tavoite ja toimintatavat selvitettyä ja värjäysprosessi voi alkaa.Väärin määritelty lähtötilanne vaikuttaa aina lopputulokseen.
3. Mitä on melaniini? Sitä on kahdenlaista. Miten eroavat? Kumpi tekee hiuksesta punaiset?
  • Melaniini on hiusten luonnollinen väriaine, jota tuottavat hiusnystyn melanosyyttisolut. Melaniinia on kahdenlaista, rakeista ja hajanaista. Rakeinen melaniini eli eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa. Eumelaniinimolekyylien heijastama valo saa hiukset näyttämään ruskeilta, ja mitä enemmän sinistä eumelaniinia, sitä tummemman ruskea sävy hiuksissa on. Hajanainen melaniini eli feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista valoa. Hajallaan olevat keltaiset tai keltapunaiset molekyylit eivät vaikuta hiusten tummuuteen lainkaan, vaan ne vaikuttavat eumelaniinin luomaan ruskeaan sävyyn. Feomelaniinia eniten on punahiuksisilla ihmisillä.
4. Hiusalalla käytössä on kahdenlaisia keinotekoisia väriaineita, mitä ne ovat?
  • Keinotekoisia väriaineita on kahdenlaisia: valmiiksi värillisiä eli suoraväriainesosia (= hapettumattomia) sekä värittömiä esiväriainesosia (= hapettuvia). Suoravärit ovat valmiiksi sen värisiä kuin ovat, mutta esiväriainesosat muodostavat lopullisen värinsä vasta kun ne reagoivat hapen kanssa. Hapetteella aikaansaadut värit pystytään purkamaan värinpoistolla hajottamalla värimolekyylit erilleen, jolloin hius vaalenee kun molekyylit eivät ole enää kiinni toisissaan. Luonnollinen hiuksen väri, melaniini, on myös hapettuva ainesosa, joka vaalenee niin kuin keinotekoinen pigmenttikin.
5. Miten suoraväriainesosat jaotellaan? Mikä ero niillä on?
  • Suoraväriainesosat jaotellaan kahteen eri ryhmään: tilapäisesti hiusrakenteeseen kiinnittyviin ja pysyvästi hiusrakenteeseen kiinnittyviin. Tilapäisesti kiinnittyviäkin on kahdenlaisia, sähkökemiallisesti kiinnittyviä ja liuottimen avulla kiinnittyviä. Sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriainesosat kiinnittyvät hiuksessa olevien edellisten pigmenttien päälle ja lähtevät pesussa pois hiuksista, mutta mekaanisesti kiinnittyvät täytyy poistaa liuottimella. Pysyvästi kiinnittyvät suoraväriainesosat reagoivat hiuskeratiinin kanssa kemiallisesti niin, että suoraväriainesosa tarttuu hiukseen pysyvästi kiinni. Tällöin suoraväriainesosa pysyy pesustakin huolimatta hiuksessa muuttumattomana, kunnes värjätty osa hiuksista leikataan pois. Pysyvästi kiinnittyviä suoraväriainesosia on kolmenlaisia: synteettiset suoraväriainesosat, metallivärit ja kasvivärit.  
6. Mikä on yleisin metalliväriainesosa? Mikä on sen INCI-nimi? Miksi niitä tulisi välttää?
  • Yleisin metalliväriainesosa on lyijyasetaatti, jonka INCI-nimi on lead acetate. Metalliväriainesosia tulee välttää, sillä metallit ovat myrkyllisiä ja ne voivat imeytyä ihon läpi verenkiertoon. Hiuksen rakenteeseen kiinnittynyt metalliväriainesosa on pysyvä, eikä sitä voi poistaa hiuksesta mitenkään.
7. a) Miten väripigmentit kiinnittyvät hiukseen sähkökemiallisesti?
  • Sähkökemiallisesti kiinnittyviä suoraväriainesosia on sekä positiivisesti että negatiivisesti varautuneita. Positiivisesti varautuneet kiinnittyvät hiuskeratiinin negatiivisiin kohtiin ja negatiivisesti varautuneet positiivisiin kohtiin.
b) Pysyvästi hiukseen kiinnittyviä suoravärejä ei saada hiuksista pois millään menetelmällä. Millaisia kemiallisesti hiukseen kiinnittyvät suoravärit ovat?
  • Pysyvästi hiukseen kiinnittyvät suoravärit reagoivat kemiallisesti hiuskeratiinin kanssa. Suoraväriainesosa kiinnittyy reaktiossa hiukseen pysyvästi kiinni. Hiusväri pysyy hiuksessa muuttumattomana pesusta toiseen, joten tällaiset suoravärit sopivat niille asiakkaille, jotka eivät halua muuttaa hiustensa väriä.
8. a) Missä näissä hiusten värikäsittelyissä/menetelmissä tarvitaan hapetetta?
  • Suoravärjäys - ei hapetetta
  • Emäsvärinpoisto (esim. vaalennuspesu) - hapete
  • Kevytvärjäys - hapete
  • Kestovärjäys - hapete
  • Vaalennus - hapete
b) Millaisia hapetteita KC:llä on? Millaisia hapetteita käytetään tavallisimmin hiusten kestovärjäämisessä? Vertaa hapetevahvuuksia suhteessa vaalennuskykyyn, kuinka monta astetta vaalennat kullakin hapetteella?
  • KC:n valikoimassa on 1,5 %, 3 %, 6 %, 9 % ja 12 % hapetteet. Hiusten kestovärjäämisessä (Ultimate) käytetään 3 %, 6 %, 9 % ja 12 % hapetteita, riippuen värjäyksen tavoitteesta. Kestovärillä 3 % hapetteella voi värjätä tummemmaksi tai samalle tummuusasteelle sekä peittää harmaita (vaalentaa myös n. 1,5 astetta, vaikutusaika 30 min), 6 % hapetteella onnistuu n. 1-2 asteen vaaleammaksi värjäys (vaikutusaika 30 min), 9 % n. 2-3 asteen vaaleammaksi värjäys (vaikutusaika 30 min) ja 12 % yli 3 asteen vaaleammaksi värjäys (vaikutusaika 1 h).
9. Mitä tarkoitetaan hiusten vaalentamistaulukolla (eli vaalennuspohjalla)? Miten sitä voi hyödyntää värjäyksessä?
  • Vaalennuspohja kertoo, mitkä sävyt tulevat hiuksesta, kun sitä aletaan vaalentaa. Taulukkoa voidaan käyttää myös esipigmentointiaineen valinnassa. Ei ole järkevää vaalentaa hiusta tarpeettomasti, jos sävy saadaan aikaan pelkästään vaalentamalla ja käyttämällä vielä lopuksi jotain sävyttävää tuotetta
10. Happi aiheuttaa rakennevaurioita hiuksiin. Mikä aiheuttaa happivaurion hiuksissa? Miten ne syntyvät? Miten happivaurion voi tunnistaa? Miksi parturi-kampaajan tulee ottaa huomioon happivauriot hiusten värjäyksessä?
  • Ilmassa olevat vapaat happiatomit aiheuttavat hiuksiin rakennevaurioita. Auringon energian hajottamat ilmassa olevat otsonimolekyylit vapauttavat happiatomeita, jotka katkaisevat hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisidoksia. Tämä kemiallinen reaktio aiheuttaa hiuksessa pysyvän vaurion, jota ei voi korjata tai estää millään. Mitä useampi rikkisidos katkeaa, sitä negatiivisempi hiuksen varaus on.
  • Happivaurion aiheutumista voi kuitenkin hidastaa laittamalla hiuksiin jotakin happea vapauttavaa ainetta. Useimmiten hiustuotteissa käytettäviä happea vapauttavia aineita ovat esimerkiksi vetyperoksidi (hydrogen peroxide), persulfaatit (esim. ammonium persulfate) ja bromaatit (esim. sodium bromate). Näistä tehokkaimmin happea vapauttavat persulfaatit. 
  • Happivauriot näkyvät hiuksissa mm. sähköistymisenä, kiillottomuutena, latvojen haarautumisena, helposti takkuuntumisena ja hiusten tunnun karkeutumisena. Silmämääräinen tutkiminen ei riitä happivaurioiden selvittämiseen, vaan hiuksia täytyy tunnustella ja tarkastella niiden valontaittokykyä sekä eroja eri kohdissa. Hiusten rakenne saattaa myös vaihdella eri puolilla päätä, esimerkiksi niskassa voi löytyä katkeilleita kohtia ja edestä pidempää hiusta. Hiuksia kannattaakin tarkastella ainakin edestä, päältä, niskasta ja ohimoilta. Asiakasta täytyy myös haastatella hoitotottumuksistaan ja jotta saataisiin mahdollisimman paljon tietoa hiusten rakenteen ominaisuuksista. 
  • Erityisesti värjäyksiä tehtäessä olisi tärkeää tietää mahdollisimman tarkasti hiuksen pysyvien rakennevaurioiden määrät. Jos hiusten happivaurioiden arviointi ei ole totuudenmukainen, hiuksiin saattaa syntyä niin paljon uusia rakennevaurioita, että ne hajoavat käsittelyn aikana tai niistä voi syntyä venyvää "purukumimaista" proteiinimassaa käsittelyn jälkeen. Jos happivaurioiden arviointi on totuudenmukainen, eivätkä hiukset enää kestä yhtään happivauriota, voidaan valita suoravärjäys, jolloin hiukset eivät enää altistu hapetuskäsittelyille.  
11. Mikä on Olaplex ja miten se toimii?

  • Olaplex on patentoitu kemiallinen keksintö, jota käytetään hiusten kemiallisten käsittelyjen, esimerkiksi vaalennusten ja värjäysten, yhteydessä. Se korjaa, vahvistaa ja ennen kaikkea suojaa hiuksia. Olaplex sisältää bis-aminopropyyli-dietyleeniglykoli-dimaleaattia. Tämä yhdiste korjaa hiusten katkenneet rikkisillat ja moninkertaistaa hiuksissa olevia rikkisidoksia. Lisää Olaplexistä löytyy tästä aikaisemmasta postauksestani.

12. Millaisia kotihoito-ohjeita annetaan asiakkaalle vaalennusraitojen/vaalennuksen jälkeen? Millaisia hoitotuotteita asiakkaalle tulisi suositella kotiin ja miksi?

  • Vaalennuksen jälkeen suositellaan käyttämään vaalennettujen hiusten tuotteita ja erityisesti pesemään hiukset säännöllisesti hopeashampoolla, jotta värin kellastumista voitaisiin ehkäistä ja taittaa. Lisäksi suosittelisin kosteuttavia ja rakennepaikkaavia hoitotuotteita, sillä vaalentaminen kuluttaa ja haurastuttaa hiusta.  

13. Mitä värituubit Ultimate ja Velvety sisältää? INCI! Ainesosat ja tehtävät!
  • Ultimate: 
    • ainesosat: aqua, cetyl alcohol, propylene glycol, ceteareth-25, stearic acid, stearyl alcohol, ammonia, myristyl alcohol, polyquaternium-6, cocamide mea, oryza sativa extract, malva sylvestris extract, achillea millefolium extract, ascorbic acid, dimethicone, edta, sodium hydrosulfite, sodium sulfite, parfum, p-phenylenediamine, 1-naphthol, 2-amino-4-hydroxyethylaminoanisole sulfate, 4-amino-2-hydroxytoluene, resorcinol, n,n-bis (2 hydroxyethyl) p-phenylenediamine sulfate, linalool
    • tehtävät: 
      • perusraaka-aine, liuotin: aqua eli vesi 
      • emulgaattoreita: cetyl alcohol, ceteareth-25, stearic acid, stearyl alcohol, cocamide mea
      • ihoa hoitavia aineita: propylene glycol, myristyl alcohol, oryza sativa extract, malva sylvestris extract, achillea millefolium extract, ascorbic acid, dimethicone
      • puhdistavia aineita: ceteareth-25, stearic acid
      • hiuksia värjääviä aineita: p-phenylenediamine, 1-naphthol, 2-amino-4-hydroxyethylaminoanisole sulfate, 4-amino-2-hydroxytoluene, resorcinol, n,n-bis (2 hydroxyethyl) p-phenylenediamine sulfate
      • hajusteita: parfum, linalool  
      • pinta-aktiivisia aineita: cetyl alcohol, ceteareth-25, stearic acid, stearyl alcohol, cocamide mea
      • puskuroivia aineita: ammonia, ascorbic acid
      • kelatoiva aine: edta
  • Velvety:
    • ainesosat: aqua, cetearyl alcohol, propylene glycol, ceteareth-25, ethanolamine, cocamide mea, ceteth-2, polyquaternium-6, palmitic acid, ascorbic acid, dimethicone, edta, sodium hydrosulfite, sodium sulfite, p-phenylenediamine, 4-chlororesorcinol, 2-methylresorcinol, 4-amino-2-hydroxytoluene, p-aminophenol
    • tehtävät:
      • perusraaka-aine, liuotin: aqua eli vesi
      • emulgaattoreita: cetearyl alcohol, ceteareth-25, cocamide mea, ceteth-2, palmitic acid
      • ihoa hoitavia aineita: propylene glycol, ascorbic acid, dimethicone
      • hiuksia värjääviä aineita: p-phenylenediamine, 4-chlororesorcinol, 2-methylresorcinol, 4-amino-2-hydroxytoluene, p-aminophenol
      • puskuroivia aineita: ethanolamine, ascorbic acid
      • kelatoiva aine: edta 
      • pinta-aktiivisia aineita: ceteareth-25, cetearyl alcohol, cocamide mea
KC:n väriympyrä. Kuva KC Värimestari 1 -koulutusoppaasta.
14. Mitkä ovat päävärit? Vastavärit? Välivärit? 

  • Päävärejä ovat sininen, punainen ja keltainen. Välivärejä ovat violetti, oranssi ja vihreä. Vastavärit sijaitsevat väriympyrässä toisiaan vastakkain eli vastaväripareja ovat punainen ja vihreä, sininen ja oranssi sekä keltainen ja violetti.

15. Miten KC:n väriympyrän numerointi menee?

  • Väriympyrän sävyjen numerointi on 1-6, pienin numero on kylmin ja suurin numero lämpimin. Väriympyrässä poikkeuksia ovat .7 tupakka, joka on sekoitus kylmää ja lämmintä, ja .8 vihreä. Perusvärit (N-sarja) ovat tummuusastepohjia.

     a) mitkä ovat kylmät värit?

  • Kylmiä värejä ovat .1 sininen eli tuhka ja .2 violetti eli helmiäinen.

     b) mitkä ovat lämpimät värit?

  • Lämpimiä värejä ovat .3 keltainen eli kulta, .4 oranssi eli kupari, .5 mahonki eli oranssi + violetti sekä .6 punainen.

16. Mitä tarkoittaa 10.02? Mitä värejä sisältää?

  • 10.02 on viileän vaalea sävy. 10 on tummuusastetaulukon vaalein sävy eli vaaleankeltainen, .02 kertoo sävyn taittovivahteen, joka on violetti. Kyseessä on siis vaalea sävy, jossa on hieman helmiäistä. 

17. Mistä ja miten määritellään hiusten ja värin tummuusaste?

  • Hiusten ja värin tummuusaste katsotaan värikartasta (tummuusastetaulukosta). Tummuusasteet ovat 1-10, jolloin 1 on tummin ja 10 vaalein sävy. Hiuksia värjätessä pohjasävy määritellään tummuusastetaulukosta ja pohjasävy katsotaan hiusten tyvestä, pituudesta ja latvoista. Suunnitellaan myös sävyn vivahde!

Kommentit

Suositut tekstit