Haudehoito ja ensimmäinen asiakaspäivä

Haudehoito on rentouttava käsittely hiusten ja hiusphjan hoitoon. Haudehoidon vaikutusta ja imeytymistä tehostetaan yleensä lämmön tai kosteuden avulla. Hoitoa tehtäessä tulee ottaa huomioon hiuspohjan ja hiusten kunto ja laatu, siksi hoidon aluksi tehdään huolellinen analyysi.

Koulussa käytettäviä tehohoitoaineita. "Heppahoitoaine" huonokuntoisille, vaurioituneille hiuksille, Aloe vera -hoitoaine kuivalle hiuspohjalle ja Elastin-hoitoaine kosteutta tarvitseville hiuksille. Kuva: Inka Jokio

Haudehoidon työjärjestys

  1. Hoida työpiste kuntoon ennen aloitusta. Ota esille kappa, niskaliina, suojapaperi, leikkauskampa, selvityskampa, värikuppi ja -suti.
  2. Ohjaa asiakas tuoliin istumaan ja pue hänelle kappa ja niskaliina. Selvitä hiukset, tutki hiuspohjan kuntoa ja kysele asiakkaalta hieman hoitotottumuksista. Tee hiusten ja hiuspohjan analyysi.
  3. Vie asiakas pesupaikalle ja pese asiakkaan hiukset valitsemallasi shampoolla. Eli jos asiakkaalla on esimerkiksi herkkä hiuspohja, valitse herkälle hiuspohjalle soveltuvat tuotteet. Pesun jälkeen kuivaa hiukset pyyhkeellä. 
  4. Ohjaa asiakas takaisin asiakastuoliin. Valitse tarpeeseen sopiva hoitoaine ja laita sitä värikuppiin. Laita asiakkaalle suojapaperi niskaan, jottei hoitoaine sotke kappaa.
  5. Aloita hoitokäsittely. Selvitä hiukset. Tee ristijako: keskijakaus otsalta niskaan ja poikittain korvalta korvalle. Aloita hoitoaineen levitys jaotteluista, jotta jakaukset pysyvät erillään toisistaan. Levitä hoitoainetta kuin värjäisit hiuksia eli sudilla osio kerrallaan, ylhäältä alaspäin. 
  6. Hoitoaineen levityksen jälkeen napsauta höyry- tai lämpökone päälle. Tarkista lämpötila ja ajastus hoitoaineen ja hoidon mukaan. Aseta kone asiakkaan pään päälle. 
  7. Lämpökäsittelyn jälkeen hiero hiuspohjaa kymmenisen minuuttia.
  8. Hiuspohjan hieronnan jälkeen emulgoi hoitoaine eli lisää hiuspohjaan pieni määrä vettä ja hiero hiuspohjaa irrottaaksesi hoitoaine. Sen jälkeen huuhtele hoitoaine pois hiuksista normaalisti.
  9. Pyyhekuivaa hiukset ja vie asiakas takaisin asiakastuoliin. Kuivaa hiukset.
Tein haudehoidon luokkakaverilleni Inkalle. Inkan hiukset ovat hennot, liukkaat ja ohuet. Hiukset ovat hyväkuntoiset, mutta latva on rasittunut mm. lukuisten suoristuskäsittelyjen vuoksi. Valitsin Inkan hiuksiin hoitavimman hoitoaineen, eli Springin "heppahoitoaineen", joka sisältää hevosen selkäydinnestettä.
"Heppahoitoaine" korjaa hiuksen rakennetta eli se sopii parhaiten vaurioituneille, huokoisille hiuksille. Kuva: Inka Jokio
Tehohoitoaine levitettynä hiuksiin, valmiina lämpökäsittelyyn.
Hiusten ositus haudehoidossa tehdään otsalta niskaan ja korvalta korvalle.
Lopputuloksena Inkan hiuksista tuli silkinpehmeät ja silminnähden parempikuntoiset. Tein Inkalle hänen pyynnöstään vielä simppelin letin hiuksiin, joten jälkeen-kuva nyt on mitä on..

Inkan hiukset olivat pörröiset ja huonokuntoisen näköiset. Haudehoidon jälkeen hiusten pinta oli sileämpi ja hiukset kiilsivät kauniisti. Ennen-kuva: Jutta Hotti
Meillä oli koululla viime viikon keskiviikkona eli 30.8. ensimmäinen asiakaspäivä, joten kutsuin avopuolisoni pieneen hemmotteluun. Tein hänelle intialaisen päähieronnan, josta kirjoitan toiste kunnon postauksen, sekä pesin hiukset ja tein pikahoidon. Palaute oli positiivista ja hän oli hämmentynyt siitä, että olen oppinut hieromaan! Hiukset olivat pikahoidon jälkeen ihanan pehmeät ja sileät.
Lähtötilanteesta ei valitettavasti ole kuvaa. Hiukset ovat puhtaat ja kiiltävät pikahoidon jäljiltä.
Lähteet: Hiukset-kirja (Luoma, Oksman. Sanoma Pro. 2015), http://kaurapuurokiharat.blogspot.fi/p/haude.html 

Kommentit

Suositut tekstit