Mikä on INCI?


Kuvahaun tulos haulle inci
Kuva täältä.
Kosmetiikasta puhuttaessa saattaa vastaan tulla sana INCI. Se on lyhenne sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients eli suomeksi käännettynä se tarkoittaa kansainvälistä luokitusta kosmeettisille ainesosille. Kosmetiikka-asetuksen mukaan kosmeettisen valmisteen määritelmä on puhdistaa, suojata, pitää ihmisen ulkoisia osia, kuten ihoa, hiuksia ja ihokarvoja, kynsiä, huulia ja hampaita hyvässä kunnossa, muuttaa niiden tuoksua tai ulkonäköä taikka estää hajuhaittoja.

Inci on EU-alueella pakollinen, yhteisesti sovittu ainesosan nimi, jonka vaatimus tuli voimaan vuonna 1998. Inci-nimet ovat yhtenäisiä riippumatta siitä, missä tuotteessa tai minkä valmistajan tuotteissa ne esiintyvät (esim. vesi on aina aqua). Inci-nimet ovat usein aineiden kemiallisia latinankielisiä tai englanninkielisiä nimiä. Tuotteen ainesosaluetteloa voidaan kutsua inci-listaksi.

Inci-lista Four Reasons Volume -shampoossa ja -hoitoaineessa.
Inci-lista kertoo, mitä kemiallisia aineita kosmeettisessa tuotteessa on. Ensimmäiseksi listaan merkitään aine, jota tuotteessa on määrällisesti eniten. Useimmissa tuotteissa eniten on vettä eli listan kärjessä keikkuu siis aqua. Tuotteen vaikuttavat aineet mainitaan yleensä luettelon alussa. Inci-listan järjestys määräytyy siis sen mukaan, mitä ainetta tuotteessa on eniten ja aineet, joita on vähiten löytyvät siis listan lopusta. Aineet, jota tuotteessa on alle 1 %, voivat olla vapaassa järjestyksessä ainesosaluettelon lopussa.

Inci-lista on siitä hyödyllinen, että allergiset käyttäjät voivat tunnistaa itselleen sopimattoman ainesosan. Lisäksi inci helpottaa valvontaviranomaisten työtä, koska tuotteiden sisällöt ovat helposti nähtävissä tuotteen kyljessä, jolloin on helppo puuttua mahdollisesti oleviin määräysten vastaisiin aineisiin.

Jos kosmeettisten tuotteiden ainesosat askarruttavat, Incihaku auttaa selvittämään ainesosan tarkoituksen tuotteessa. Sivustolta löytyy myös kattavampi tietopaketti incistä.

Lähteet: http://www.incihaku.fi/artikkeli/4/mika-ihmeen-inci

Kommentit

Suositut tekstit