Partamuotia ja -historiaa

Parralla on takanaan pitkä historia. Alunperin parta kasvatettiin vain käytännön syistä lämmittämään ja suojaamaan kasvoja. Nykyään parta on enemmänkin muodikas ja ehkäpä yhtä tärkeä osa ulkonäköä kuin hiuksetkin.

Kuvahaun tulos haulle beard styles through history
Kuva täältä

Parran historiaa

Muinaiskansat kuten egyptiläiset, kreikkalaiset ja mesopotamialaiset pitivät hyvää huolta parroistaan. Egyptiläiset saattoivat värjätä partojaan eri värisiksi ja letittää niitä kultalangoin. Mesopotamialaiset ja kreikkalaiset eivät niinkään koristelleet partojaan, mutta huolittelivat ja öljysivät kyllä. Intiassa pitkä parta symboloi viisautta. Rooman valtakunnan noustessa partojen suosio aluksi hiipui ja miehillä oli tapana ajaa parta kokonaan pois. Keisarin mielipide vaikutti suuresti kansan mielipiteeseen. Myöhemmin partojen suosio kuitenkin taas nousi, sillä keisari kasvatti pitkän parran.

Kuvahaun tulos haulle old timey beard
Partamuotia 1800–1900-lukujen taitteesta. Kuva täältä

Keskiajalla parta kuului yläluokkaisempaan asemaan kuuluvien tyyliin. Varsinkin ritarit kasvattivat parran symboloimaan maskuliinisuutta. Renessanssin aikana parrat menettivät kuitenkin suosionsa. Henrik VIII:n aikaan Englannissa parta julistettiin verorikkomukseksi, vaikka kuninkaalla itsellään oli muhkea parta. Elisabet I jatkoi samaa linjaa, koska ei itse pitänyt parroista. Venäjällä Pietari Suuri julisti parran myös verorikkomukseksi, sillä hän arvosti suuresti länsimaista ja etenkin eurooppalaista kulttuuria. 

1800-luvulla parrat tulivat taas muotiin. Kuuluisat henkilöt kuten Yhdysvaltain presidentti Abraham Lincoln, Saksan keisari Fredrik III, Ranskan keisari Napoleon III sekä kirjailija Charles Dickens lujittivat parran vankkaa suosiota. Siirryttäessä 1900-luvulle parrasta tuli henkilökohtainen valinta, eikä se ollut niin vahvasti muodissa kuin aikaisemmin, osittain johtuen vuosisadan sotaisasta alkupuoliskosta.

Kuvahaun tulos haulle beatles beards
Partoja à la Beatles. Kuva täältä

1950-luvulla beat-sukupolvi, aikansa hipsterit, kasvattivat taas parran. Parran suosio kasvoi kuitenkin räjähdysmäisesti 1960-luvulla kun Beatlesit rokkasivat partaa. Tämän jälkeen partojen suosio on ollut tasaista.

Partamuoti nykyisin

Kuvahaun tulos haulle stubble
Sänki, kuten Ryan Goslingilla. Kuva täältä


Kuvahaun tulos haulle goatee
Pukinparta, kuten Kanye Westillä. Kuva täältä

Kuvahaun tulos haulle beardstache
"Beardstache" eli viikset ja sänki, kuten Henry Cavillilla. Kuva täältä


Kuvahaun tulos haulle ryan reynolds beard
Lyhyt parta, kuten Ryan Reynoldsilla. Kuva täältä


Kuvahaun tulos haulle roger taylor beard
Täysparta, kuten Roger Taylorilla. Kuva täältä


Kokonaisuus asiakkaalle

Partakurssiin liittyen teimme koulussa parran muotoilun ja hiusten leikkauksen omalle asiakkaalle. Sain asiakkaakseni toisen puoliskoni, jonka partaa muotoilin ja pitkiä hiuksia kerrostin saksilla. Lähtötilanteista en tajunnut aamuvarhain kuvia ottaa, mutta jälkeen-kuvat tuli onneksi otettua.

Valmis kerrostusleikkaus
Parta muotoilun jälkeen

Lähteet: https://www.baldingbeards.com/history-of-beards/ , https://www.fashionbeans.com/article/mens-beard-styles-guide/ 

Kommentit

Suositut tekstit